Изданията публикуват некролози, биографични материали и коментари за дейността на Михаил

...
Изданията публикуват некролози, биографични материали и коментари за дейността на Михаил
Коментари Харесай

Как руски издания отразиха кончината на последния съветски лидер

Изданията разгласяват некролози, биографични материали и мнения за активността на Михаил Горбачов

Медиите в Русия разгласяват некролози, биографични материали и мнения за активността на първия и финален президент на Съветския съюз Михаил Горбачов, умрял нощес на 91-годишна възраст.

Заемал от 1985 година поста общоприет секретар на Комунистическа партия на Съветския съюз, той още тогава предприе огромен опит да реформира руската политическа система, икономическия модел и обществената сфера, влезнал в историята и в езиците на доста нации като перестройка, отбелязва " Росийская газета ", предава Българска телеграфна агенция.

Московският официоз помества и публикации на Горбачов, които е отпечатвал през последните години. Ето няколко цитата, изнесени в заглавия: " Не бива да се свеждат резултатите от перестройката до разпадането на Съюза " ; " Време е Западът да се откаже от опитите да изолира Русия " ; " Отношенията сред Руската федерация и Съединени американски щати са в остра рецесия. Трябва да се направи първата крачка! " ; " Налага се усещането, че светът се готви за война ".

По време на ръководството му, " до момента в който демократичната част от обществото се радваше на демократизацията, гласността, анулацията на цензурата и другарството със Запада, стопанската система на страната вървеше към крах, а политическите свободи, получени от републиките (в СССР), доведоха до междуетнически спорове, междукланова битка за власт и кървави въоръжени конфликти ", написа " Известия ".

Грешките на перестройката провокираха провал на политическия курс на Горбачов. Но той се обърна към обществото, изпитало нравствен ентусиазъм към промени, и това остана неповторимо. Не бе повторено. Неговите приемници деловито трансфораха този ентусиазъм във власт и благосъстоятелност за себе си; много бързо си направиха извода, че е по-добре да ръководят това същото общество в ръчен режим, установи във " Взгляд " политологът Фьодор Лукянов.

Михаил Сергеевич изигра специфична роля в ориста на човечеството. Горбачов е по-мащабен от някой елементарен властник модернизатор. Той е цар - бунтовник, появил се като че ли отникъде. Помните ли? Той се появи в оня миг, когато изглеждаше, че безизходната, гадна, задушна непоклатимост към този момент е непобедима. Ако не беше той, светът през днешния ден щеше да бъде различен, написа наблюдаващ на " Комсомолская истина ".

Напуснал Кремъл 30 години преди гибелта си, Михаил Горбачов бе обект на голям брой похвали, само че и на ругатни. Хвален бе основно за външната си политика - тя отдалечи ненапълно страната от ръба на пропастта, на който двете тогавашни суперсили балансираха, и унищожи политическата взаимозависимост на Централна и Източна Европа от Съюз на съветските социалистически републики, в това число посредством обединяването на Германия. Но той бе и хулен поради същата тази външна политика - упрекваха го, че е склонил да бъде изгубена руската сфера на въздействие, надали не е основал предпоставки за разширението на НАТО на изток, показва " Комерсант ".

Вестникът припомня по какъв начин Горбачов отговаряше на тези обвинявания - в смисъл, че основаните от Съветския съюз в Източна Европа структури, измежду които Варшавският контракт, бяха непокътнати на практика до края на ръководството му, " по тази причина разширението на НАТО просто бе отвън подтекста и стана допустимо едвам след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики, което той се опитваше да не допусне ".

Подборка изявления и ранни фотоси на Михаил Горбачов предлага на читателите си " Свободная преса ".
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР